Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Det andra Rom

Aosta-dalen är full av historiska sevärdheter: Romarna erövrade staden ca 25 f.Kr varför staden är väldigt rik på romerk arkitektur. Idag är Aosta en livlig stad, med stora vackra torg och arkitekturiska skatter, som gett staden smeknamnet "Alpernas Rom". Bland sevärdheterna i staden kan nämnas Katedralen från 1100-talet och flera Romerska ruiner men bland annat en amfiteater, och sist men inte minst Sant´Orso - stadens arkitekturiska glansnummer bestående av en samling medeltida kyrkobyggnader.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Stora naturupplevelser

I de gröna dalarna finner man bl.a. flera intressanta borgar varifrån man en gång styrde regionen. Dagens Aosta är en livlig stad som blivit en knutpunkt för lokala industrier och turister på väg till bergen. Här hittar man Italiens högsta berg, Monte Bianco med sina 4810 m.ö.h, vars massiv dominerar den västra delen av regionen och den kända skidorten Courmayeur. Precis intill den schweiziska gränsen, i det stora Sankt Bernhardpasset, kan man besöka Munkarnas Klosterhärbärge, där katolska munkar sedan 1000-talet tränat de kloka och tåliga räddningshundarna - Sankt Bernhard.

Läs mer om Aostadalen

Aktiv semester

Regionen Aosta erbjuder flera spännande möjligheter för en aktiv semester, om man inte har tillräckligt med att njuta av det härliga klimatet med ett glas lokalt vin i handen. Aosta domineras av Alperna och dess bergstoppar kan ses så långt ögat når, och det är också i denna region som de berömda bergen Monte Cervinia - även känd som Matterhorn - och Monte Bianco - mer känd som Mont Blanc finns.

Kommer man hit om sommaren, är vandring en huvudsaklig aktivitet och det finns vandringsleder av varierande svårighetsgrad och längd, så att alla kan få en upplevelse som passar den fysiska formen och hur mycket tid man har till förfogande. Mountainbikecyklister får också utmaningar av bergen, men denna typen av aktivitet kräver lite mer än vanlig bra form.

Perfekt för par

En romantisk semester med den älskade vid sin sida står vanligtvis högt på önskelistan. I Aostadalen kan drömmen bli verklighet ifall man vid romantik menar oändliga utsikter som tar andan ur en, lugn och ro av att bara vara två och möjligheten till en picknick på en av de gröna ängarna.

Omgiven av bergstoppar gnistrande med snö på toppen, gröna ängar med kor och får och spännande små slott är den romantiska stämningen inramad till max och det är att njuta av livet. På natten kan man se varandra i ögonen under en härlig middag tillagad av lokala högklassiga råvaror och ett glas vin eller två från närliggande vinregionen Piemonte.

Drömmer man om en semester i det äkta Italien, där man fortfarande kan känna den vardagliga rytmen i små genuina byar och städer med lokal känsla samtidigt som lugn och ro präglar vistelsen så är Aostadalen ett utmärkt va. Här känns det som om tiden har stannat när man ankommer till de små bergsbyarna.

Historia

Aosta har alltid haft en strategisk viktig betydelse på grund av det geografiska läget. Redan under romariket gjordes Aosta till en stor fästning. Sedan har många andra nationer och folk satt sin prägel på regionen. 

Sol & Bad

Om man känner för att bada under besöket i Aosta bör man göra det i en pool eller i en något kyligare flod.

Naturupplevelser

Om man kommit till Aosta för att uppleva naturen så blir man inte besviken. Om vintern går det att åka skidor i de vackra områdena och om sommaren är det möjligt att vandra i de härliga dalarna.

Vin & Gastronomi

Aostas kök är vad man kallar ett typiskt bergskök. Det präglas av tunga och varma rätter där smör och grädde används mer än olivolja.

Fisk & Skaldjur
På vissa ställe äter man kräftor från floderna samt färskvattenfisk, men på grund av sin belägenhet är de traditionella rätterna mest kött.

Kött, Vilt & Fågel
Kött äter man mycket av. I Aosta äter man särskillt mycket av rådjur, hare och vilda bergsgetter. Kalvkött är också populärt.

Korv & skinka
Jambon de Bosses är en härlig skinka som lufttorkas och framställs uppe på Alpernas höjder. Lardo di Arnad är också en härlig produkt som framställs av grisfett som lufttorkas och tillsätts med rosmarin.

Ost
Toma de Gressoney är Aostas mest kända ost som framställs i Alperna och har en lång lagringspotential. Osten framställs av mjölk från kor som går på grönbete uppe på de grönklädda bergsslätterna.

Fontina är en annan känd ost från Aosta som dock framställs i närregionen Piemonte

Sötsaker
Bergshonung från Aosta används ofta i regionens desserter tillsammans med de många vilda bär som växer vilt i regionen.

Vin & Vingårdar
Några av Europas högst belaggda vinmarker finns i Aosta. Här finns många mindre kända druvor samt några av de stora franska druvorna som också breder ut ut sig i regionen.

Dölj texten
 
 
search map