Semesterbostäder & hotell i Vasto

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Vasto ligger vid Adriatiska havet ca 80 km söder om Pescara och är fortfarande relativt orörd, precis som regionen Abruzzo som den ligger i. Den gamla delen av staden ligger lite bortom den ljusa fina sandstranden i Marino di Vasto.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Historia: Vasto är en trevlig stad med en lång historia som finner flera tecken på vid en rundtur i staden. Den grundades av grekerna men de lämningar som man främst funnit härstammar från tiden då Vasto var en kommun under det romerska riket - nämligen romerska bad, citerner, mosaik och resterna av en amfiteater.

Stadens struktur förändrades under 1400-talet av Giacomo Caldora som hade blivit stadens mäktigaste man. Caldora-familjen byggde nya stadsmurar som finns att beskåda än idag: Torre Bassano på Piazza Gabriele Rossetti - stadens centrala torg - Torre Diomede i Vico Storto del Passero, Torre Diamante på Piazza Verdi och Porta Catena med Castello Caldoresco som den främsta försvarslinjen.

Il Castello Caldoresco är ett imponerande renässansslott från mitten av 1400-talet. Det har en kvadratiskt form och användes bl.a. som fängelse och tingshus under 1600-talet. Slottet användes senare som privat bostad vilket det även delvis görs idag då dess utseende är mindre militärt.

Från Piazza G. Marconi precis vid Bar Venezia leder en trappa ner till Loggia Amblingh som slutar vid Giardino Napolitano di Palazzo d' Avalos. Det är tal om ett litet promenadstråk utmed stadens gamla centrum på ena sidan och en enastående havsutsikt på andra, samt ner till Vasto Marina nedanför. Man kan t.o.m. se hela vägen till Molise, Gargano och under de solrika och klara dagarna även ut till Tremiti-öarna. I den gamla stadsdelen finner man flera matställen och barer som förutom en inbjudande meny inbjuder till en stämningskapande utsikt. Här finns alla ramar för en trevlig middag där utsikten sköter resten...

Läs mer om Vasto

Naturreservatet Punta Aderci:
Ca. 8 km norr om Vasto ligger stadens hamn där det tidigare fanns rutt till Tremiti-öarna. Norr om hamnen ligger naturreservatet Punta Aderci som omfamnar en bit bevaringsvärdig natur längs de vackra sluttningarna vid kusten. Området visar en mångsidig natur bestående av vandringsturer, stränder, flora - allt med fin närkontakt till havet. Reservatet är ca. 5 km långt och täcker ett område på 285 hektar. Längs denna kuststräcka finner man även en av de klassiska fiskeposter trabucco, som ger kusten i Abruzzo, Molise och längs Gargano Nationalpark massor av karaktär. Det är gratis att besöka området och det finns goda parkeringsmöjligheter.

Turism: Under juli och augusti växer staden invånarantal till ca 100 000 när italienare från Rom, Napoli och andra delar av Italien kommer hit för att fira semester. Vasto lockar även till sig internationella stuenter som kommer till staden för att studera vid den italienska språkskolan. Under resten av året bor här ca 36 000 människor och då är staden lugnare och mer behaglig att besöka. Utanför högsäsongen kan man kan man i lugn och ro gå runt och titta på stadens kyrkor, torg och vackra byggnader som Palazzo D'Avalos, som vetter ut mot havet och idag fungerar som museeum. Slottet har anor ända från 1300-talet men har fått sitt namn av den spanska familjen D'Avalos som restaurerade det i slutet av 1500-talet då det brann ner efter ett turkiskt anfall.


Det finns få platser kvar vid Medelhavet där du hittar en sådan fin strand med klart och rent vatten, vackra gröna omgivningar i bakgrunden samt en rik historia. 2008 fick Vasto återigen blå flagg (La Bandiera Blu), precis som 1997-1999 och 2003-2007. Det symboliserar hög kvalitet på vatten, kust, service, säkerhetsåtgärder samt miljöhänsyn.

Men Vasto Marina är mer än bara blå flagg. Här finns ett par kilometer med långa breda sandstränder, promenader med barer, restauranger och inköpsmöjligheter, lidos med solstolar och parasoller samt lekområde för barnen. Överallt finns det bra parkeringsmöjligheter samt badbroar som ger möjlighet för djupare vatten då vattnet är långgrunt en bra bit ut. Ju närmare hamnen man kommer desto djupare blir det.

Mat: Under större delen av juni månad hålls en festival för ”il Brodetto di pesce alla Vastese” som är en fisksoppa typisk för det lokala köket. Ett stort antal restauranger delatager och tillreder soppor till de som inte kan motstå denna kulinariska upplevelse. Fisk och skaldjur är mycket viktiga lokala ingredienser men om man går på marknaden hittar man även lokala specialiteter som Pecorino - fårost - och Ventricina - en salami kryddad med bland annat paprika och cilli.

Dölj texten
 
 
search map