L'Aquila, Abruzzo Förlåtelse-procession i L’Aquila

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Festa del Perdona betyder Förlåtelsefesten, och med förlåtelse syftar man här förstås på syndernas förlåtelse. Det är en händelse som härstammar från 1295 och kom till på grund av invånarnas stora fromhet, men också på grund av en stor del civil olydnad.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Löftet

Den fromma påven Celestino V* utlovade år 1294 syndernas förlåtelse till alla som gick med i Santa Maria-kyrkan i L'Aquila mellan kvällen den 28 augusti och kvällen dagen därpå- Det är det dygn, då man firar Johannes Döparens helgonsdag. Det var ett anmärkningsvärt löfte i en tid, då kyrkan annars krävde pengar eller andra offer för att få syndernas förlåtelse. Celestino V abdikerade dock kort därefter, och redan nästa år annullerade hans efterföljare löftet om gratis syndaförlåtelse.

Traditionens början

Invånarna hade emellertid sparat Celestinos brev, och det var inte nöjda med annulleringen. Den 28 augusti 1295 tog de därför med sig brevet i en protest-precession til Santa Maria-kyrkan. Här visade de brevet till alla de mötte, och de bekräftade för varandra att innehållet fortfarande var giltigt. Traditionen med Förlåtelsefesten hade fått sin början.

Från glömska till förnyat intresse

Under århundradenas gång gled festen dock in i glömska, och dagen markerades endast med religiösa handlingar. Men i vår tid steg intresset igen, och 1983 återinstiftade stadsrådet festen och från den 23 till den 29 augusti är et allmän stadsfest med allt vad som hör till. Det hela kulminerar självklart på kvällen den 28. Här tar man fram gamla dokument, som nu befinner sig i ett nybyggt skrin format som en örn i Palazzo Margherita, och bär fram det till Santa Maria-kyrkan i stadens utkant. Man öppnar här dörren till Porta Santa, den heliga dörren, som annars alltid hålls stängd, och skrinet bärs in i kyrkan. Härefter gäller det självklart för alla, som har behov av syndernas förlåtelse, att gå in genom den heliga dörren, innan den stängs igen nästa kväll.

Världsarv

Detta är en av de mest autentiska av Italiens alla processioner, och år 2011 blev den utnämnd som världsarv av UNESCO.

*Celestino V heter egentligen Pietro del Morrone. Han var en from ensamvarg som år 1275 kom till L'Aquila. Här fick han en uppenbarelse som sa till honom att bygga kyrkan Santa Maria di Collemagio, den kyrkan som processionen nu går till. År 1294 blev han vald till påve, men endast 4 månader senare abdikerade han med grunden att han inte ansåg sig vara tillräcklig för ämbetet. Man minns honom som en av de få fromma påvar från den sena medeltiden, kanske för att han endast satt så kort tid. Efter Celestino har ingen påve abdikerat förrän 2013.

 
search map