Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Du tror nästan inte att det är sant. Kan det verkligen ligga ett så vackert vinlandskap mellan bergen och havet? Svaret är helt enkelt ja. På mindre än en timme kan du stå antingen i Dolomiternas hissnande berg eller mitt i stämningsfulla Venedig med kanaler och folkvimmel.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Prosecco - vad är det?

Namnet Prosecco är en skyddad ursprungsbeteckning - och bör endast användas i detta område. Namnet Prosecco är både namnet på druvan och på området som ofta betäcknas som Prosecco-rutten (Strada del Prosecco) eller Prosecco kullarna (Colline del Prosecco).

Vinlandskapet med konformade kullar

Vindistriktet breder ut sig över totalt 5.000 hektar och består av två område: Det mest kända är området mellan städerna Valdobbiadene och Conegliano på norra sidan av floden Piave. På den södra sidan av floden ligger staden Asolo och höjddraget Il Montello som redan under 1300-talet levererade trämaterial till Venedigs fundament. Till skillnad från andra vindistrikt i Italien så utmärker sig Prosecco genom de vinklädda kullarna i landskapet som är mycket tydliga med sin spetsiga konform i landskapet. Områdets styrka är absolut vinerna och det vackra landskapet. Det vackraste landskapet och den bästa Prosecco sägs komma från Cartizze kullarna strax utanför vinstaden Valdobbiadene. Om du vill besöka sevärdiga städer vill vi framhäva Asolo - eller Bassano del Grappa som ligger strax utanför vindistriktet. I Bassano del Grappa finns även ett trevligt grappa-museum som är värt ett besök. Närmaste större stad är Treviso som även har en internationell flygplats. Till de aktiva som inte tycker att Prosecco kullarna är tillräckligt utfordrande kan berget Montegrappa med sina 1775 meter över havet säkert tillfredsställa dem som vill ha lite högre höjd. Från Valdobbiadene till toppen av Monte Grappa är det ca. 30 km.

Njut av ett glas Prosecco

Prosecco har efter hand blivit känt över hela världen - men det är väldigt få som vet var den produceras - nämligen här i regionen Veneto mellan Venedig och Dolomiterna. Området rör sig också en aning in i den angränsande regionen Friuli Venezia Giulia. Av de ursprungliga beteckningarna produceras både DOC och DOCG i Prosecco området. Området erhöll DOC beteckningen redan 2009. Det mousserande vin bör alltid drickas kyld - och bör hålla en temperatur på ca. 4-8 grader när den avnjuts. Det finns också ett fåtal producenter som gör en bubbel-lös utgåva kallad Prosecco tranquillo, som därför är lite mer lik ett vitt vin, men utan att vara det.

 
 

Rekommendationer till dig

Hotel Residence Mondial

Moneglia, Ligurien

Residence Le Terrazze

Portovenere, Ligurien

La Cecinella

Cecina Mare, Toscana

Populärt i Veneto

Le Vescovane

Longare

Residence Eden

Peschiera sul Garda

Villaggio Lido

Cavallino

search map