Semester
i Florens

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Kort over Italien
Hämtar innehåll

Florens är huvudstaden i Toscana. Staden har varit ett kulturellt centrum sedan tidig medeltid. Boccaccio, Dante, Giotto, Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Brunelleschi ... från medeltiden till renässansen ser vi att en mycket stor del av västvärldens konstnärer, vetenskapsmän och arkitekter härstammar eller har studerat i Florens, som i de dagar var ett ekonomiskt och kulturellt centrum som hela Europa refererade till.

Staden präglas fortfarande av den atmosfär och arkitektur som fanns under forna tider. Idag fylls stadens gator av turister som dock har svårt att hitta de ”riktiga” florentinarna. Om man reser till Toscana bör man förr eller senare besöka Florens: Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, Uffizi galleriorna, kyrkorna Santa Maria Novella och Santa Croce, Palazzo Pitti med dess utställningar, domkyrkan med Brunelleschis kupol och Giottos klocktorn... Man behöver inte kunna namnet på alla de arkitekter, ingenjörer, konstnärer, stenhuggare etc.. för att bli överväldigad av Florens konstverk.

Men ta inte fel: Florens är än idag ett kulturellt centrum! Från området runt Florens kommer Roberto Benigni samt en hel flock skådespelare, instruktörer, författare och sångare som är berömda i Italien (i mindre utsträckning i övriga världen). Florens hör till ”det röda bältet” i Italien. Under kalla kriget var Italien mycket splittrat mellan vänster och höger partier. I stort sätt hela Toscana och Emilia var karakteriserade av kommunister (över 60%). Det blev därför mest fokus på de sociala aspekterna i samhället, utveckling av ett offentligt transportsystem, sjukhusväsen och sociala nätverk som blev berömt av amerikanska vetenskapsmän och senare varit modell för många utvecklingsprojekt. Det var också under dessa år som Italien växte mest och då allt var möjligt.

Idag upplever man Florens som en välutvecklad stad, som har sina problem men inte sväller över av cement. Det offentliga systemet valde att låta befolkningen från landsbyggden bli där istället för att skapa en metropol omringad av öde landskap.

Man upplever att många människor som ändå flyttade närmare industrikvarteren, vände senare tillbaka till de gamla lantgårdarna som en efter en blir restaurerade och de gamla landsbyggdernas liv återuppstår som det var förr innan Italien blev ett industriland.

Stadens befolkning är vänlig och ironisk, präglad av den toscanska kulturen och atmosfären. Florentinarna är generellt stolta över deras stad och dess historia – och ja, de har god anledning att vara det. Om man förstår italienska är det dialekten här, (som lagt grunden för det nuvarande italienska språket) väldigt fascinerande med dess stumma c'er och mjuka klang.

Fotboll blev ursprungligen ”uppfunnen” i Florens. Florentinarna spelade själva fotboll under belägringar. Det liknade dock mest ett slagsmål, (eller rugby om man vill) än riktig fotboll: inget var förbjudet bara bollen kom i mål! Denna typ av fotboll kan ses i början på sommaren varje år. Till de som inte kan komma till Florens under denna period men som älskar fotboll rekomenderar vi att se en match i den italienska Serie A där det lokala laget Fiorentina spelar.

Florens kan nås med flyg (Florens Peretola eller Galileo Galilei flygplatsen i Pisa), med tåg (centralstationen heter Firenze Santa Maria Novella och ligger mitt i det historiska centrum). Vi rekomenderar inte att man kör bil in i staden då Florens är en av de mest trafikerade städerna i Italien. Kommunen gör allt för att få folk att parkera utanför staden, förvänta dig därför en labyrint av enkelriktade vägar, körförbud etc.. De offentliga transportmedlen är bra och kör till många ställen där privatbilister inte kommer fram. Ock för övrigt så kostar en bussbiljett inte mer än hälften av vad den gör här hemma. Var uppmärksam på att biljetter alltid ska köpas i barer, Tabacchi och liknande för det går generellt inte att köpa dem på själva bussen.

Dölj texten
ferieboliger
Images
Video
Tab 5
Tab 4
Tab 5

Populärt i Toscana

La Cecinella

Cecina Mare

Vill du ta med familjen till Toscana och njuta av strand och pool? Dessutom njuta på din egen uteplats? Och kanske vara säker på att barnen har nog för att roa sig? Du kan sluta leta, välkommen till La Cecinella.

Borgo Etrusco

Scarlino

Håll din sommarsemester under ordnade förhållande på detta prydliga och fina ställe. Här bor du i lägenhet med egen terrass, en härlig pool och endast 7 km till de sköna sandstränderna. En riktigt fin bas för den perfekta solsemestern.

Hotel Baia del Sorriso

Castiglioncello

Få städer utmed den toscanska kusten är så mysiga och charmiga som Castiglioncello. På samma vis är Hotel Baia del Sorriso ett charmigt och prisvärt val för din vistelse. Njut av utsikten, restaurangen och stranden.

Bokning Favoriter0 Inspiration Resmål
SEK Byt valuta Byt språk