Gård med Cinta Senese grisar

På Monte Amiata, mellan Campiglia d’Orcia och Abbadia San Salvatore ligger Italiens största cinta-farm. Här föder Fabio Pinzi upp grisar, och han har hela 400 st. av dem.

I Toscana, precis som överallt i västeuropa präglas årtiondena efter 2:a Världskriget av att människor flyttade ifrån landet vilket medföljde att vissa goda traditionella lantprodukter försvann.

Allting skulle rationaliseras, gå snabbare, vara billigare, enkelt sagt: vara lätt. En längre tid såg det ut som om många matvaror och djur raser skulle försvinna. Enkla och härdade bönder såg i mellertid till att hålla traditionen vid liv, och i början på 90-talet började det så smått att vända. Det blev fler och fler som gärna ville betala mer för hög kvalitet och som inte var rädda för mat som verkligen smakade något.

Man började nu se bönor från Sorano och de så kallade "zolfini" bänorna från Val d'Arno. Köttet från den gamla rasen Val di Chiana blev på nytt attraktivt för gourmeter. Och på såvis blev grisrasen "cinta senese" upptäckt!

Denna ras med den svarta huden och de karakteristiska vita sträcken över ryggen fanns med på många målningar från 1300-talet, och i århundraden hade varje familj på landet i Toscana en eller flera Senese grisar. De var hårdhudade och kunde lätt gå ute hela året.

De kunde äta matrester men mådde bäst av kastanjer och lingon. Då de första pionjärerna "upptäckte" grisen fanns det endast ett dussin av dem, men idag finns det flera tusen runt om i Toscana. Jordarna är aldrig stora (den största är på 400 djur) bland annat för att djuren ska kunna gå ute i det fria och inte behöva vara instänga i ett stall.

Då de flesta äter organiskt foder och rör sig mycket tar det dubbelt så lång tid för dem att komma till slakt som det gör för vanliga industrigrisar. Köttet används speciellt till charcuterier som te.x. korvar, skinkor och rigatino (italiensk "bacon") samt många andra typer. Smaken är stark och karakteristisk.

Priset är två till tre gånger så hög som vanligt pålägg, men upplevelsen och tanken om de muntra, sunda djurens liv rättfärdigar mer priset.

På Monte Amiata, mellan Campiglia d’Orcia och Abbadia San Salvatore ligger Italiens största cinta-farm. Här föder Fabio Pinzi upp grisar, och han har hela 400 st. av dem.

Gården drivs efter stränga ekologiska principer, och när dagen är kommen slaktas grisarna på själva Abbadia San Salvatore, så de slipper långa och stressade transporter.

För att köpa lite av de traditionella och populära produkterna får man hänvända sig till familjen Pinzi Pizutis lilla butik i Abbadia San Salvatore, där man även kan köpa honung, vin och olja från en annan "del" av familjen.