Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Carlentini (Carruntini på sicilianska) är en liten siciliansk stad med drygt 17 tusen invånare, och som ligger i Siracusa provinsen på östra Sicilien. Stadens namn är kopplat till närheten till staden Lentini. Historiskt så grundade Giovanni De Vega i 1551 en ny stad för att hedra kejsaren Karl V, vilket tillsammans blir "Lentini Carlo", därav Carlentini.

Blodapelsinerna
Lokalbefolkningen livnär sig på att odla citrusfrukter och grönsaker av olika slag på den torra lantbruksjorden, framför allt odlas saftiga blodapelsiner och citroner. I själva verket är landet en av de tre städerna i den så kallade triangeln av röda apelsiner från Sicilien, tillsammans med städerna Lentini och Francofonte. Guld-trekanten har uppnått garantistämpeln I.G.P. (som betyder att de fått en beskyddande geografisk stämpel) för sin produktion av blodapelsiner av högsta kvalitet. Sorterna som man odlar heter Moro, Sanguinello och Tarocco.

Gastronomin
Området har en varierad gastronomisk tradition, som använder sig av chutney från fikon till en specialiet kallad "cudduruni" (en panering med grösaksfyllning, ost och korv) till "cavateddi co sucu" (alltså hemmalagad pasta med grisköttsragu) och sist men inte minst cannoli med ricotta (pastarör).

Utflykter
Carlentini och dess vackra omgivningar utgör en fin utgångspunkt för utflykter till pärlorna på Siciliens östkust så som Etna, Catania, Siracusa och barokstäderna.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien
 
 

Populärt på Sicilien

search map