Semesterbostäder & hotell
på Sicilien

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Kort over Italien
Naso och de Eoliska Öarna i bakgrunden Etna Modica Castellammare del Golfo Castelbuono Montalbano Elicona San Vito lo Capo Kalura vid Cefalù
Hämtar innehåll

Sicilien bjuder på spännande upplevelser för varje smak. Skön varierande natur, inbjudande hav och strand, städer med fascinerande historia från greker, romare, araber och spanska perioder på Sicilien.

Härligt väder, olivlundar, mandelträd, doft av apelsiner och jasmin är också bidragande till att göra Sicilien till en spännande upplevelse.

Denna spännande ö med de fascinerande barokstäderna, pulserande storstäder, höga berg med stora skogar, livliga marknader med ett frodigt och enastående urval av råvarer, viner och mat av god kvalitet samt det härliga havet är en otrolig upplevelse.

Sicilien är ett resmål som inkluderar allt. Sol, strand, natur, kultur, vin & gastronomi och inte minst en härlig atmosfär.

Städer

Det är ganska få område i medelhavet som bjuder på historiska fornlämningar av en så enastående och varierad mängd som Sicilien. Palermo är en kuslig blandning av nordmansk och arabisk prägel kombinerat med spansk arkitektur, levande marknader, villor i liberty stil, små parker och ett kaos som utgör en fascinerande atmosfär.

Ragusa, Modica och Noto är alla trevliga städer med sina karakteristiska gator och små piazzor (torg) omgivet av ett vackert landskap. Siracusa med sina antika rötter, det charmiga Ortigia kvarteret och ett helt unikt historiskt sus. Klassiska Taormina som ligger vackert med Etna i bakgrunden, den grekiska teatern, stadens nobla gator och en härlig utsikt över havet.

Piazza Armerina i hjärtat av Sicilien på 700 meters höjd och med fornlämningar från medetiden samt atmosfär fyllda gator och gränder. Caltagirone med sina imponerande keramiker som präglar stadsbilden och det vackra omgivande landskapet.

Stämningen i hamnstaden Sciacca med mysiga gator och platser, det kristall klara havet och härliga stränderna är fantastisk och värd ett besök.

Historia

Sicilien är präglad av en fascinerande historia och har sedan tidernas begynnelse varit utsatt för många folkslags inflyttande.

Grekerna var några av de första som bosatte sig på ön och införde den grekiska kulturen och livsstilen. Därefter följde Romarna som satte sin prägel på ön. Efter Romarna följde en period då den resterande delen av det tidigare så stora romarriket i kraft av Byzantinerna övertog kontrollen på ön. Under de efterföljande århundradena följde perioder med arabisk, normansk, fransk och spansk dominans.

Alla de kulturer som har varit representerade på Sicilien har i hög grad varit delaktiga till att sätta sin prägel på ön i form av byggnader, mat och dialekter. Denna blandning av kulturer gör Sicilien till en mycket fascinerande upplevelse.

Sol & Bad

Vit sandstrand, kristallklart hav, klippor och smaragdgröna grottor. Det finns många goda ting för att få en spännande badsemester på Sicilien. Både längs öns egen kust och på de många små öar som ligger vid öns nordligaste sida (de aoliska öarna) och väster om Trapani.

Området omkring staden San Vito är fullt av härliga sandstränder med klart vatten och väldigt lång grunt. Mellan Castellammare del Golfo och Palermo finner man mindre sandstränder men området är präglat av klippor som är ett populärt tillhåll för dykning och snorkling. Kustområdena vid städerna Borgo San Gregorio, Capo d´Orlando och Cefalu erbjuder sandstränder och mindre stäckor med klippor.

Mot väst, sydväst och sydöst finns flera långa och breda sandstränder som på några ställen är helt oberörda. Men som på många andra ställen på Sicilien finns det här inslag av korta sträckor med klippor.

Naturupplevelser

Sicilien erbjuder ett otroligt varierat och skönt landskap som skildrar årstidernas övergångar. Mot nordväst mullrar vulkanen Etna majestätiskt fram i landskapet. Upp till en viss höjd på vulkanen och i dalarna runt omkring är växtligheten mycket frodig och fruktbar. Området är på många håll också fullt av vinmarker.

Det sydöstliga hörnet av ön är förskönat med det vackra skogklädda berget Monte Iblei. Landskapet är också präglat av backar med härliga vinmarker, olivlundar, mandelträd, citrus och de karakteristiska johannesbrödträden. Längs kusten mot väst breder långa sandstränder ut sig som med sitt kristall klara vatten inbjuder till ett förfriskande bad en varm sommardag.

Öns nordkust är i stort omfång präglat av de bakomliggande Monti Nebrodi bergen som når imponerande höjder i närheten av 2000 meter. Bergen är präglade av skogområde som övergår till ängar, sjöar och mindre landsbyggder. I området bakom den intressanta staden Cefalú finner man de såkallade Madonie bergen som bjuder på flera skogområden och flera trevliga och spännande städer som te.x. Petralia, Sottana och Petrali Soprana, Collesano och Gangi.

På höjderna bakom Palermo finner man flera odlade marker av bland annat vin, frukt och grönsaker. Ficuzza skogen är en imponerande syn och där finns flera fascinerande droppstensgrottor och karakteristiska städer.

Mot väst planar landskapet ut men är fortfarande präglat av en hel del backar och några otroliga klippformationer. Landskapet är en aning torrare men det finns några gröna oaser med uppodlad mark. Det finns många inbjudande olivlundar i den västliga delen av Sicilien. Väster om Palermo finner du naturreservatet Lo Zingaro som ligger utmed kusten och har en del branta klippor med stora och spännande grottor. Havet i naturreservatet är kristallklart och man finner flera små och fredliga laguner.

Sydkusten bjuder på spännande och ofta öde kuststräckor. Landskapet är inte lika präglat av höjdskillnader som på många andra platser på Sicilien. Inlandet är på vissa håll dominerat av citrusträd, mandelträd och olivlundar.

Den centrala delen av Sicilien når på flera håll höga höjder och kan tyckas vara ett barskt område. Här finner du ändlösa vetemarker som breder ut sig över landskapet och det kan vara långt till närmsta grönområde beroende på var du befinner dig.

Vin & Gastronomi

Sicilien är välsignat med ett fantastiskt utbud av råvaror. Jorden är fruktbar och näringsrik och flera städer är av vulkaniskt ursprung. Man har sedan antiken odlat oliver och producerat olivolja. Idag räknas de två sicilianska olivoljorna från Monti Iblei på den sydöstliga delen av ön och Nocellara del Belice på den västliga delen av ön att vara bland Italiens bästa olivoljor. Båda typer är karakteriserade av mycket lågt innehåll av syra och koncentrerad doft.

Mandel och fikonträd pryder på flera ställen landskapet. När mandelträden blomstrar i februari och mars månad får det sicilianska lanskapet en extra fin karaktär. De vita blommorna utgör en vacker och fascinerande syn. För de som inte provat att äta färska mandlar som har sin säsong från juni och ett par månader fram har gått miste om något mycket gott.

Araberna införde omkring år 800 e. Kr. citrusfrukter till ön och Sicilien är idag känd för sina goda blodapelsiner och citroner.
På Sicilien produceras det i övrigt många tomater i området kring Pachino på den sydöstliga delen av ön. Tomaterna från denna trakt är med all rätt kända över hela Italien.

Bland andra frukter och grönsaker som produceras finner man bland annat persikor (röda och saftiga), apprikoser, paprika, kronärtskocka och auberginer. En mycket intressant och välsmakande grönsak är i övrigt den speciella sicilianska squash varianten som är böjd och mycket lång. Bland kryddörter använder man mycket vild fänkål, rosmarin, basilika, färska lagerblad och timjan.

Fisk & Skaldjur: Havet runt omkring Sicilien bjuder på många spännande och kulinariska upplevelser. Fantastisk tun- och svärdfisk, bläckfiskar av olika slag, räkor, hummer, musslor mm. Hos vissa fiskhandlare kan man hitta den mycket välsmakande muränan.

Kött, Vilt & Fågel: De vanligaste köttsorterna är gris, lamm och get. Grisköttet från Monti Iblei är av särskillt bra kvalitet men den allra bästa smakupplevelsen får man om man har turen att få smaka köttet från den svarta grissorten som lever fritt i Monti Nebrodi bergen.
Lammköttet på Sicilien har en härligt god smak och tillagas på många olika sätt.
Vilt äter man inte så mycket av på Sicilien men man kan ibland hitta kanin och vildsvin på menyn.

Korv & Skinka: De bästa sicilianska korv- och skinksorterna som produceras på ön framställs mest i Nebrodi bergen. Bland de godaste nämns bland annat Fellata (griskött), Pancetta Arrotolata dei Monti Nebrodi (griskött), Prosciutto dei Nebrodi (fantastisk skinka framställd av den lokala fria svarta grisen från Nebrodi bergen).
I Ragusa området framställer man de goda Salame di Chiaramonte Gulfi (griskött). Detta område är också känt för den goda grisköttssyltan som är något lättare än de Scandinaviska versionerna.
Mot väst omkring Palermo framställer man den karakteristiska Buffa korven (griskött). Om man rör sig mot Messina provinsen stöter man på den goda korven Salame di Sant´Angelo. (griskött).

Ost: I området kring Palermo kan man smaka på typiska ostar som de goda Caciocavallo Palermitano (siciliansk Cinisara kreatur) och Vastedda Palermitana.
I den centrala delen av det västliga Sicilien i närheten av Trapani producerar man flera olika, intressanta och välsmakande ostar som te.x. Ericino (oftast gjord på fårmjölk men även mjölk från kreaturen från Cinisara rasen), Cofanetto (blandning av mjölk från Cinisara kreaturen och får från Valle del Belice), Vastedda della Valle del Belice (fårost), Caciotta degli Elimi och Provola Siciliana.
På det centrala höglandet finner man goda sorter som Canestrato (oftast gjord på komjölk men även får eller get) och Piacentinu Ennese (kryddad med safran).
Mellan Ragusa och Siracusa framställer man de goda Ragusano (komjölk) och Ricotta Siciliana.
Området kring Messina och den nordliga delen av Etna är känt för osten Maiorchino.
Generellt för hela Sicilien är att man framställer diverse typer av Pecorino som ofta heter Pecorino Siciliano och Pecorino Rosso som är kryddad med torkad chili.

Söt saker: Sicilien är känt för den goda glassen som är gjord på mogna frukter, nötter och blommor. Det finns ett otroligt utbud av varianter som te.x. jasminblommor, blodapelsin, citron, apelsinblommor, hasselnötter, pistage, mandel, aprikos, pärsikor, kaktusfikon osv.
Sicilienarna har ofta en söt tand och tycker därför mycket om söt saker som kakor. Man finner många kakor och den mest kända är ”Cassata Siciliana”. Där utöver gör man marcipanfrukter och figurer som har en söt smak och är mycket konstnärligt gjorda.

Vin & Vingårdar: Under de senare åren har Sicilien genomgått en omfattande förnyelse med hänsyn till vinframställning. Sen 1990-talet har fler och fler vingårdar med viner som håller internationellklass kommit fram.
För i tiden hade inte Sicilien några viner att skryta med. Det fanns bara några få seriösa producenter som kunde räknas på en hand. I gengäld var de få seriösa producenterna Tasca d´Almerita och Duca di Salaparuta som är duktiga och välkända för deras respektive röda viner Rosso del Conte och Duca Enrico som hör till några av de bästa rödvinerna i Italien.
För några få år sedan började många vingårdar satsa på internationella druvor medan man i löpet av de sista 3-4 åren upplevt ett stigande intresse för sicilianska druvor som Nero d´Avola (som har samma standard som Sangiovese, Nebbiolo, Aglianico, Corvina etc.), Perricone, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Frappato, Carricante, Grillo osv.
Nero d´Avola som sägs vara den bästa av de röda druvorna på Sicilien presenterar sig med stor variation beroende på markarbetet, klimatet och vinificiering.
Om vi fokuserar på de vita vinerna finns det en hel del intressanta erbjudande av goda viner som är framställda av sicilianska druvor.
Det produceras i övrigt också många goda röda och vita viner på internationella druvor men om man vill få en orginell vin upplevelse bör man prova vin gjort på Siciliens egna framstående druvor. På så vis får man ju serverat ett stycke kultur.

Här under nämner vi några omtyckta och bra vingårdar: Gulfi, Tasca d´Almerita, Firriato, Duca di Salaparuta, Donnafugata, Planeta, Morgante, Cottanera, Feudo Montoni, Feudo Principi di Butera, Fatasciá, Cusumano, Benanti och Palari.

Besök på vingård
Flera av de goda sicilianska vingårdarna är villiga att ta emot intresserade och nyfikna vinturister. Man kan eventuellt själv försöka ta kontakt med den vingård man önskar besöka för att höra om det är möjligt att avtala en tid.

Dölj texten
ferieboliger
Tab 6
Tab 5
Tab 4
Tab 5

Populärt på Sicilien

Hotel Locanda Don Serafino

Ragusa

Få hotell är lika stämningsfulla som Locanda Don Serafino. Man har tänkt på detaljerna samtidigt som man bevarat den gamla charmen och stämningen. Kom hit och njut samt upplev Sicilien som det en gång var.

Alla Giudecca

Siracusa

Önskar du ett speciellt och unikt boende, som inte liknar något annat och där underjordiska överraskningar väntar på dig? Då bör du fortsätta läsa för Alla Guidecca i barockstaden Siracusa kan vara något för dig och din bättre hälft.

Tenuta Stoccatello

Menfi

Lugnet över landskapet med havet i fjärran är påtagligt när du stiger ur bilen. Det råder en typisk siciliansk atmosfär över lantstället Tenuta Stoccatello, och du kommer älska det. Vin och gastronomi kommer prägla din vistelse hela vägen ner till stranden.

Bokning Favoriter0 Inspiration Resmål
SEK Byt valuta Byt språk