Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Detta är ett riktigt sol- och badparadis

Sardinien, som är Italiens näst största ö, ligger mitt i det härliga Medelhavet. Ön lockar många sol- och badtörstande gäster och har länge ansetts vara ett av Italiens mest attraktiva resmål, vilket inte är så konstigt. Klimatet, färgerna och det lugn som råder på ön gör att du om och om igen kommer att vilja återvända hit.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Man kan lätt påstå att Sardinien är den ö i Europa som påminner mest om Karibien. Detta mycket tack vare sina fantastiska stränder och rena klarblå vatten, men det beror även på öns tropiska vegetation. Här har du alla möjligheter att få en upplevelserik badsemester, som dessutom bjuder på fantastisk natur och perfekta dykmöjligheter bland fiskar i alla dess färger och gamla skeppsvrak från romartiden. Längs den karga klippiga kusten dyker små mysiga stränder upp och på vissa delar av ön är det strand så långt ögat kan nå.

Gamla herdetraditioner skapar rätt känsla

En sak som är extra positiv med Sardinien är att bebyggelsen smälter bra in i landskapet, och man använder sig gärna av naturmaterial så att färg och form skapar bra balans. Detta innebär att de flesta hotell inte är så höga och ligger inte så tätt inpå varandra.

Sarderna är kända som bra lantbrukare och befolkningen arbetade långt fram i den moderna tiden med både lantbruk och boskapssköttsel, framförallt med getter och får, därav de goda ostarna. Gruvdrift utgjorde också en betydelsefull inkomst och gjorde ön attraktiv för dåtidens strateger.
Idag präglas ön fortfarande av dessa gamla herdetraditioner, och vi vill gärna därför rekommendera dig att smaka de lokala specialiteter som te.x. hemmagjord korv och ost samt det goda starka bordsvinet.

Det autentiska Sardinien

Stämningen på Sardinien är något av det mest autentiska som du kan tänka dig. Här finner du lokal färg och en alldeles speciell atmosfär. Sardinien trollbinder med sin orörda natur, många traditioner och den typiska sardiska gästfriheten.

Ett exempel på autenticitet är den lilla byn Cabras som ligger på Sardiniens västkust. Byn är precis så autentisk och charmig som man önskar. Invånarna lever sina liv i lugn och ro och livnär sig på fiske och småskalig vinproduktion.

Städer

Cagliari - öns metropol

Cagliari är regionens huvudstad och har en skön belägenhet vid havet. Staden har flera olika nivåer och är på många ställen mycket välskött.Cagliari kan inte skryta med stora monument som många andra italienska städer kan men den har trots det sin egen speciella charm, belägenheten. En tur längs strandpromenaden är en trevlig upplevelse.     

Med anor från Katalonien

Alghero på nordvästkusten har en säregen katalansk prägel på grund av katalanernas tidigare dominans i detta område. Även Alghero har sin charm, framförallt från stadens olika utsiktspunkter över havet.

Andra sköna städer

Bland andra städer man kan besöka under sitt besök på Sardinien är te.x. Oristano och Bosa på västkusten samt Iglesias som också ligger på västkusten. Nuoro i den östliga centrala delen av ön är också värd ett besök.

Längs de långa kuststräckorna finns det naturligtvis många mindre karakteristiska städer som under sommarperioden är fullt av turister.

Historia

Dominans från flera håll genom tiderna

Trots att Sardinien har varit såväl grekiskt, romerskt, arabiskt och spanskt finner man inte speciellt många sevärdheter från dessa perioder på ön.

Öns historia är lång och det finns många gamla fornminnen från öns egen befolkning. Det finns en del romerska monument som te.x. amfiteatern i Cagliari och romerska villor spridda över olika områden på ön.

Många mindre kuststäder har flera små intressanta fästningar som blev uppbyggda under spanjorernas tid på ön.

Sol & Bad

Stränder som leder tankarna till tropikerna

Är man ute efter sol och strand är Sardinien det helt perfekta valet. Här finner man förstaklassig sandstrand samt det renaste och klaraste vatten man kan tänka sig som bidrar till att ön känns mer som tropisk än medelhavs.

Sardinien har några av Europas absolut bästa och vackraste stränder. Den riktiga badfantasten planlägger naturligtvis sitt besök efter de stränder med bäst belägenhet eller hyr en bil så man på så vis kan ta sig runt ön och verkligen besöka de många fina stränderna.

Utforska härligheterna under havsytan

Om du gillar att snorkla eller dyka så har du kommit till rätt ställe. Sardinien har oändliga möjligheter för undervattensaktiviteter. Uppe norrut kan du till exempel prova Capo Testa på Nordsardinien nära Sata Teresa di Gallura, ön Maddalena och hela ö-gruppen med den vackra skärgården i samma område. Österut lockar Golfo di Orosei (Oroseibukten) med sina många gömda grottor under ytan. Bue Marino grottorna från Cala Gonone kan vara ett bra tips. Vid badorten Villasimius nere i sydöstra hörnet finns det bra dykning på halvön Capo Carbonara och de små öarna Cavoli och Serpentara. Och slutligen finns det bra dykning på öarna San Pietro och Sant'Antioco i sydväst - och längre norrut vid den vackra, historiska staden Alghero. Och detta är bara ett urval av undervattens upplevelser. Hitta din egen favoritplats längs med Sardiniens 1.900 km kust.

Naturupplevelser

Vacker natur och exotiska flamingos

Sardinien visar sin fantastiska natur i förbindelse med det vackra omgivande havet. Inne på ön finner man även härliga skogområden och mindre berg. Sardinien har också några fina floder.

Men Sardiniens absoluta styrka är de fantastiska stränderna som överrumplar vem som helst med sin skönhet. För den som önskar att snorkla bland klippor finns det flera spännande platser te.x. på västkusten som i övrigt har en stor flamingokoloni med lysröda flamingos.

Vin & Gastronomi

Rustik matkultur

Sardiniens kök var och är delvis präglat av den herdekultur som var mycket utbredd på ön. Idag sker det dock mycket på det kulinariska området på Sardinien.

Fisk & Skaldjur: Hummer från Alghero är utsökt och berömd för dess saftiga kött. Muräna är en ytterst välsmakande fisk som om man är tursam kan finna på menyerna hos Algheros restauranger.
Sardinarna tycker också väldigt mycket om grillad bläckfisk med lite citron. Musslor är också något som ofta finns med på menyn.
I Cagliari finns det en fiskmarknad som är intressant för den mat intresserade att besöka. Här finns möjlighet att se ett spännande sortiment av medelhavsfisk.

Kött, Vilt & Fågel: Det är trots allt mest på köttområdet som sardinarna har gjort sig kända. Gris är bland favoriterna och det är ytterst välsmakande.
Lammkött är också bland de omtyckta kött typerna. Vildsvin är utbrett på Sardinien och man kan framförallt inne på ön äta vildsvin och de produkter som framställs av djuret.

Korv & Skinka: Grandula är ett slags lufttorkat speck av griskött. Grandula framställs av kött och fett från grisens käke. En annan god korv är den såkallade Mustela som också framställs av griskött.
Prosciutto di Desulo är en omtyckt lufttorkad skinka som framställs i de mer bergiga områdena på ön. I Sassari framställer man korven Salame di Tergu, även denna av griskött.

Ost: På Sardinien framställer man den mycket goda fårosten Pecorino Sardo som finns över hela ön. En annan god sardinsk ost är Casizolo som framställs av komjölk.

Söt saker: Sardinien är mycket känd för sina många nougatprodukter som på flera ställen över ön framställs på traditionellt handgjort vis.

Vin & Vingårdar: Vermentino di Gallura är ett vitt vin framställt på den gröna vermentindruvan som är mycket utbredd på Sardinien. Vermentino di Gallura vinen finns i flera utomordentliga utgåvor och smakar bra till fisk och skaldjur.
Sardiniens egna druva är blå och heter Canonau och skapar ett kraftigt vin. Men det finns även fler producenter som gör vin i världsklass.
Två mycket bra vingårdar på Sardinien är Arigolas och Dettóri.

 
 

Rekommendationer till dig

La Casina

Castagneto Carducci, Toscana

Podere La Pieve Vecchia

Riparbella, Toscana

Populärt på Sardinien

Hotel Costa Dorada

Cala Gonone

Lanthia Hotel Resort

Santa Maria Navarrese

search map