Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mitt i Middelhavet

Sardinien är Italiens näststörsta ö som ligger mitt i det härliga medelhavet.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Sardinien är den ö i Europa som påminner mest om öarna i Karibien, pga. den tropiska vegetationen, det varma klimatet och det rena kristall klarblå vattnet. Absolut det bästa stället för en badsemester som även bjuder på fantastisk natur och perfekta dykmöjligheter bland fiskar i alla dess färger och gamla skeppsvrak från romartiden. Här finns sandstränder så långt ögat kan nå, varierat med intressanta klippformationer som blivit formade av väder och vind.

Gamla herdetraditioner

Kusten består av renoverade hus i de lantliga och mindre städerna där man ”tvingats” följa med i den snabba moderniseringen. Befolkningen arbetade långt fram i den moderna tiden med lantbruk och boskapssköttsel, framförallt getter och får. Gruvdrift utgjorde också en betydelsefull inkomst och gjorde ön attraktiv för dåtidens strateger. Nutiden är stadigt präglad av dessa gamla herdetraditioner, då vi idag därför rekomenderar att smaka de lokala specialiteter som te.x. hemmagjord korv och ost samt det goda starka bordsvinet.

Det autentiska Sardinien

Stämningen på Sardinien är något av det mest autentiska som man kan tänka sig. Här finner du lokal färg och en alldeles speciell atmosfär. Sardinien trollbinder med sin orörda natur, många traditioner och den typiska sardiska gästfriheten.

Ett exempel på autenticitet är den lilla byn Cabras som ligger på Sardiniens västkust. Byn är precis så autentisk och charmig som man önskar. Invånarna lever sina liv i lugn och ro och livnär sig på fiske och småskalig vinproduktion.

Städer

Cagliari - öns metropol

Cagliari är regionens huvudstad och har en skön belägenhet vid havet. Staden har flera olika nivåer och är på många ställen mycket välskött.Cagliari kan inte skryta med stora monument som många andra italienska städer kan men den har trots det sin egen speciella charm, belägenheten. En tur längs strandpromenaden är en trevlig upplevelse.     

Med anor från Katalonien

Alghero på nordvästkusten har en säregen katalansk prägel på grund av katalanernas tidigare dominans i detta område. Även Alghero har sin charm, framförallt från stadens olika utsiktspunkter över havet.

Andra sköna städer

Bland andra städer man kan besöka under sitt besök på Sardinien är te.x. Oristano och Bosa på västkusten samt Iglesias som också ligger på västkusten. Nuoro i den östliga centrala delen av ön är också värd ett besök.

Längs de långa kuststräckorna finns det naturligtvis många mindre karakteristiska städer som under sommarperioden är fullt av turister.

Historia

Dominans från flera håll genom tiderna

Trots att Sardinien har varit såväl grekiskt, romerskt, arabiskt och spanskt finner man inte speciellt många sevärdheter från dessa perioder på ön.

Öns historia är lång och det finns många gamla fornminnen från öns egen befolkning. Det finns en del romerska monument som te.x. amfiteatern i Cagliari och romerska villor spridda över olika områden på ön.

Många mindre kuststäder har flera små intressanta fästningar som blev uppbyggda under spanjorernas tid på ön.

Sol & Bad

Stränder som leder tankarna till tropikerna

Är man ute efter sol och strand är Sardinien det helt perfekta valet. Här finner man förstaklassig sandstrand samt det renaste och klaraste vatten man kan tänka sig som bidrar till att ön känns mer som tropisk än medelhavs.

Sardinien har några av Europas absolut bästa och vackraste stränder. Den riktiga badfantasten planlägger naturligtvis sitt besök efter de stränder med bäst belägenhet eller hyr en bil så man på så vis kan ta sig runt ön och verkligen besöka de många fina stränderna.

Utforska härligheterna under havsytan

Om du gillar att snorkla eller dyka så har du kommit till rätt ställe. Sardinien har oändliga möjligheter för undervattensaktiviteter. Uppe norrut kan du till exempel prova Capo Testa på Nordsardinien nära Sata Teresa di Gallura, ön Maddalena och hela ö-gruppen med den vackra skärgården i samma område. Österut lockar Golfo di Orosei (Oroseibukten) med sina många gömda grottor under ytan. Bue Marino grottorna från Cala Gonone kan vara ett bra tips. Vid badorten Villasimius nere i sydöstra hörnet finns det bra dykning på halvön Capo Carbonara och de små öarna Cavoli och Serpentara. Och slutligen finns det bra dykning på öarna San Pietro och Sant'Antioco i sydväst - och längre norrut vid den vackra, historiska staden Alghero. Och detta är bara ett urval av undervattens upplevelser. Hitta din egen favoritplats längs med Sardiniens 1.900 km kust.

Naturupplevelser

Vacker natur och exotiska flamingos

Sardinien visar sin fantastiska natur i förbindelse med det vackra omgivande havet. Inne på ön finner man även härliga skogområden och mindre berg. Sardinien har också några fina floder.

Men Sardiniens absoluta styrka är de fantastiska stränderna som överrumplar vem som helst med sin skönhet. För den som önskar att snorkla bland klippor finns det flera spännande platser te.x. på västkusten som i övrigt har en stor flamingokoloni med lysröda flamingos.

Vin & Gastronomi

Rustik matkultur

Sardiniens kök var och är delvis präglat av den herdekultur som var mycket utbredd på ön. Idag sker det dock mycket på det kulinariska området på Sardinien.

Fisk & Skaldjur: Hummer från Alghero är utsökt och berömd för dess saftiga kött. Muräna är en ytterst välsmakande fisk som om man är tursam kan finna på menyerna hos Algheros restauranger.
Sardinarna tycker också väldigt mycket om grillad bläckfisk med lite citron. Musslor är också något som ofta finns med på menyn.
I Cagliari finns det en fiskmarknad som är intressant för den mat intresserade att besöka. Här finns möjlighet att se ett spännande sortiment av medelhavsfisk.

Kött, Vilt & Fågel: Det är trots allt mest på köttområdet som sardinarna har gjort sig kända. Gris är bland favoriterna och det är ytterst välsmakande.
Lammkött är också bland de omtyckta kött typerna. Vildsvin är utbrett på Sardinien och man kan framförallt inne på ön äta vildsvin och de produkter som framställs av djuret.

Korv & Skinka: Grandula är ett slags lufttorkat speck av griskött. Grandula framställs av kött och fett från grisens käke. En annan god korv är den såkallade Mustela som också framställs av griskött.
Prosciutto di Desulo är en omtyckt lufttorkad skinka som framställs i de mer bergiga områdena på ön. I Sassari framställer man korven Salame di Tergu, även denna av griskött.

Ost: På Sardinien framställer man den mycket goda fårosten Pecorino Sardo som finns över hela ön. En annan god sardinsk ost är Casizolo som framställs av komjölk.

Söt saker: Sardinien är mycket känd för sina många nougatprodukter som på flera ställen över ön framställs på traditionellt handgjort vis.

Vin & Vingårdar: Vermentino di Gallura är ett vitt vin framställt på den gröna vermentindruvan som är mycket utbredd på Sardinien. Vermentino di Gallura vinen finns i flera utomordentliga utgåvor och smakar bra till fisk och skaldjur.
Sardiniens egna druva är blå och heter Canonau och skapar ett kraftigt vin. Men det finns även fler producenter som gör vin i världsklass.
Två mycket bra vingårdar på Sardinien är Arigolas och Dettóri.

 
 

Rekommendationer till dig

Hotel Baia del Sorriso

Castiglioncello, Toscana

Residence i Piastroni

Monteverdi Marittimo, Toscana

Populärt på Sardinien

search map