Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Le Cinque Terre (de fem byarna) är vackert placerade på den östliga sidan av den italienska rivieran på gränsen till Toscana. Byarna ligger på toppen av kustens klippor och bjuder på en härlig havsutsikt. De fem byarna är: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Bergssluttningar, vin och fiskeläge i skön förening

Det är ett naturskyddsområde och är ett av de vackraste landskapen i Italien. Här har tidigare generationer omformat och bearbetat bergen till terrasser, som idag är fyllda av vinrankor och olivträd. Det är bara några få årtionde tillbaka sen de fem byarna blev sammanbundna med det italienska vägnätet. Byarna har bibehålligt sin naturliga charm med gamla fiskelägen och genovesiska kyrkor. Från Levanto eller Punta Mesco går det gamla vandringsstigar till Monterosso. Monterosso är både en konstnärlig och en natur attraktion. Det är värt att besöka det gamla Aurora Tornet, som skiljer den gamla stadsdelen från den nya. Även kyrkan San Francesco är värd ett besök.

Upptaget på Unescos världsarvslista

Området är världsberömt för sina underbara vandringsturer som går ut på att vandra från by till by. Några av stigarna kan man använda till mountainbike eller hästridning, men om man föredrar att vandra hela vägen från Monterosso till Riomaggiore bör man ha ett par bra skor för vandringen kan ta en hel dag. Det ska uppmärksammas att området har blivit nationalpark, varför det längs med vägen krävs en avgift för att besöka området.

Från Monterosso till Riomaggiore

På vandringen till Riomaggiore är man halvägs framme när man kommer till Corniglia. Här är en utmärkt plats för att ta en paus och njuta av den härliga stranden. Från Corniglia fortsätter man sen vidare längs bukten till Manarola. Vidare från Manarola ska man ta av på den väg som kallas för Kärleksvägen. Den går längs klippväggen och bjuder på tuffa omgivningar och en fantastisk utsikt över havet.

Vandringssystemet:


Öppna stigar:
På den populära vandringsleden (sentiero azzurro), som förbinder de fem byarna, och som förlagd med betalning, är det för tillfället möjligt att vandra på sträckorna
- Monterosso -> Vernazza
- Vernazza -> Corniglia
- Manarola -> Corniglia (kan dock vara periodvis stängd pga. underhållsarbete)

Vidare finns det många gratis och mindre trafikerade stigar i området, från vilka man kan njuta av havsluften och svindlande panoramautsikter: t.ex. sträckorna
- Monterosso -> Madonna di Soviore -> Vernazza (lång)
- Monterosso -> Levanto (via Punta Mesco)
- Manarola -> Volastra -> Corniglia (som ett lite mer krävande alternativ till sträckan Manarola -> Corniglia)
- Campiglia -> Riomaggiore
- Campiglia -> Portovenere
- samt många andra vandringsleder uppe bakom byarna i Cinque Terre.

Stängda stigar:
- Manarola -> Riomaggiore, även kallad Kärleksstigen (för närvarande stängd)

Notera: Eftersom området är mycket bergigt sker det till och från små skred på vandringsnätet vilket kan medföra att enstaka sträckor i kortare perioder kan vara stängda för de besökandes säkerhet, när man färdas på rutterna.

Segla eller ta tåget mellan byarna

Det är otroligt bra tågförbindelse mellan byarna och tågen kör flera gånger i timmen. Men byarna förbinds även av olika båtturer, vilket är en imponerande syn att se från havet. I hårt väder får man dock ställa in turen, då byarna saknar hamn. Biljetterna till turbåtarna kan endast köpas i biljettluckorna på kajen i fyra av byarna (minus Corniglia som ligger högt) och inte i välkomstcenterna som man som regel finner vid tågstationerna. Monterosso är den största av byarna och den enda som har riktig badstrand - vilket gör den till ett perfekt val för barnfamiljer. Alternativt rekommenderas de närliggande byarna Moneglia och Levanto, som också har barnvänliga stränder samt direkt tågförbindelse till Cinque Terre-byarna.

Resor Cinque Terre

Närmaste flygplats för Cinque Terre är Pisa, Genova och Florens. Från Pisa flygplats är det bara en timmes bilfärd till La Spezia, som är ingången till Cinque Terre och oftast hittar du direktflyg till Pisa om sommaren, medan den lokala flygplatsen i Genova kräver en mellanlandning.

Du kan även flyga direkt till en av de större flygplatserna i Milano (Linate eller Malpensa) eller till Bologna, men med betydligt längre restid som följd. Järnvägsnätet i Italien är ovanligt välutvecklat i Ligurien så om du inte vill köra själv är det möjligt att transporteras med kollektivtrafik hela vägen. Inom Cinque Terre byarna fungerar tåget allra bäst som transportsett.

 
 

Populärt i Ligurien

Hotel Leopold

Moneglia

Residence sul Borgo

Finale Ligure

Locanda Il Senatore

Fiascherino di Lerici

search map