Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Flera sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Den klarröda staden

Parma är en mellanstor stad i regionen Emilia-Romagna, belägen på Po-slätten och omgiven av storskaliga lantbruk, Apenninernas bergstoppar, gröna skogar, floder och sjöar. Du kan omöjligt bli uttråkad här, om du älskar att gå på upptäcktsfärd i Italiens härligheter. I Parma hittar du en charmerande och levande antik stad, med gator, palats och slott i flera byggstilar - från romantisk till gotisk och barock. Det unika med detta tidigare hertigdöme, är alla de historiska byggnaderna i ljusröd marmor, som ger staden en helt unik stämning och atmosfär. Om du är opera-intresserad, så är Verdi född några få kilometer utanför Parma - så du kommer att få uppleva många ställen med hans musik i bakgrunden, och ha möjlighet att besöka minnesplatser i hans ära.

Spännande utflyktsrutter

I omedelbar närhet har du en värld av möjligheter. Koppla av i ett av många välrenommerade kurorter, där Salsomaggiore är en av de största, men alla är olika och passar olika behov. Utanför Parma hittar du inte mindre än 23 stora naturparker och gröna oaser med rutter du kan följa genom trekking, mountainbike, eller till och med till häst, medan du njuter av panoramautsikterna. Om du hellre vill köra, så finns här också många rutter att välja emellan. Upplev den magiska atmosfären genom att besöka några av alla slott, medeltida borgar och fästningar. Via Francigena är en gammal stenbelagd pilgripsstig som går förbi Parma och fortsätter hela vägen ner till Rom, och genom att gå en bt på denna kan du besöka flertalet religiösa och historiska klenoder och byggnader. Och sist, men inte minst, La Strada del Prosciutto e Vini dei Colli di Parma - en gastronomisk rutt där du hos producenterna kan smaka på många av de goda produkterna från området.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Världsberömt dopkapell

Det är en ren fröjd att spatsera runt i det historiska centret, mellan vackra torg och eleganta historiska platser. Staden huserar i övrigt ett av världens äldsta universitet, och bjuder på många historiska sevärdheter, däribland domkyrkan från början av 1100-talet och dess världsberömda åttakantiga dopkapell byggt helt i klarröd marmor. Napoleons hustru, Marie Louise, har också satt sin egen prägel på staden, då hon kom tillbaka till staden efter Napoleons död som Hertiginnan av Parma. Hon såg bland annat till för att det blev byggt vägar och broar, samt öppnade sociala institutioner, t.ex. hem för föräldralösa barn. Hon var konstintresserad och upphovskvinna till det vackra galleriet, som idag kan besökas i det imponerande Palazzo della Pilotta.

Känd ost och skinka

VI ska naturligtvis också nämna att en viss ost (Parmigiano) och en skinka (Prosciutto di Parma) av viss berömmelse är uppkallade efter staden...

 
 

Populärt i Emilia-Romagna

search map