Palio di Ferrara

Kapploppet i Ferrara blev instutionaliserat av komunen 1279 som en folkfest men den startade egentligen redan 1259. Den gången höll man festen två gånger om året, för stadshelgonet San Giorgio den 23 april och sedan den 15 augusti i ära för Jungfru Maria. Kapplöpningarna pågick i en bestämd ordning, först hästar, sedan åsnor därefter kvinnor och slutligen för män och vem som helst som ville skriva upp sig. Första priset var en Palio (dvs. en flagga) medans andra och tredje platserna blev belönade med en liten gris och en tupp.

Det traditionella kapploppet för San Giorgio höll man längst Via Grande (idag Via Pripagrande och Via Carlo Maryr)parallelt med Po flodens bredder. År 1391 då makisen Alberto d'Este återvände hem från Rom, var Påven gett honom ett hedersbevis som gav staden rätt att öppna sitt eget universitet, ordnades det 3 hästkapplöpningar, ett åsnelöp, två kapplöpningar mellan männen och ett mellan kvinnorna, i hans ära. Således har staden haft för vana att fira glada händelser med en rad kapplöpningar som alla föblivit ihågkomna, under åren 1472 och 1505 firade man födslar, bröllop och statliga besök med ett kapplöp. Och naturligtvis kan man följa händelsernas gång i t.ex Palazzo Schifanioa var några av loppen finns på bild. Under Renässansen var kapploppen mycket omtalade för även adelsfamiljer deltog med hästar från sina egna stall och således såg man år 1466 kung Ferdinando av Napoli prova krafter med hastigheten på sina hästar i Ferrara, 1475 deltog markiserna Gonzaga med 19 hästar och så fortsätter listan av berömda deltagare. Från 1598 mister kapploppen lite i sin glans och festligheterna går över mer i att vara en maskerad. I mitten av 1800-talet hade men kapploppen mycket sporadiskt och traditionen återupptogs på allvar igen först 1967.

Loppet i dag:
Idag håller man loppen sista söndagen i maj i ära för San Giorgio. Det består av fyra lopp: Det gröna kvinnoloppet är dedikerat San Paolo, det röda manliga loppet är dedikerat San Romano, det vita åsneloppet är dedikerat San Maurelio och till slut det gula eller gyllene) hästkapplöpet som är dedikerat San Giorgio. Kapploppen hålls mellan de fyra av stadens kvarter som ligger innanför stadsmurarna: San Benedette (vit-blå), Santa Maria in Vado (gul-lila), San Paolo (vit-svart) och Santo Spirito (gul-grön). Och mellan de fyra kvarteren utanför bymurarna, San Giacomo (gul-blå), San Giorgio (gul-röd), San Giovanni (röd-blå) och San Luca (röd-grön).

Programmet för Il Palio i Ferrara går till ungefär som följande; i Mars hålls en presskonference som presenterar löparna och deltagarna. I början av Maj samlas man i katedralen San Giorgio en lördag kväll för att välsigna flaggorna som ges till vinnarna och det tänds ljus för San Giorgio. Samma kväll samlas alla de åtta kvarteren under pompa och ståt framför katedralen.

Lördagen efter hålls det Antichi Giochi delle Bandiere och Antichi Giochi delle Bandiere Estensi. Lördagen efter håller man igen ett historiskt tåg som tar vid under nattens klara stjärnor och som går genom stadens gator. Här deltar runt 1500 människor som klädda i autentiska kostymer och illustrerar hur stadens borgare uppförde sig under 1400-talet. Tåget slutar vid Piazza Castello åtföljt av rapresentanterna för hertigskapet som tar plats på balkongen. Härefter utför de åtta kvarteren en uttagning var man officiellt presenterar deltagarna i loppet.

Lördagen före loppet håller man ett provlopp. Söndag eftermiddag börjar programmet med ett manslopp Corsa dei Putti; var deltagarna ska vara under 16 år och bo i Ferrara provinsen. De springer två varv runt Corte Ducale. Efter dem är det kvinnornas tur- Corsa delle Putte; var reglerna är de samma. Så kommer man till själva åsnekapploppet som gör tre varv på Corte Ducale. Reglerna är som följer: om två åsnor kommer i mål samtidigt räknas huvudetsplacerin, om stalldrängen är till fots räknas tiden till den sista av de två (stalldrängen eller åsnan) som kommit över mållinjen, om ingen kommit över mållinjen efter 20 minuter blir vinnaren den som först tagit sig runt ett varv, eller två. Man får inte använda sig av piskor, käppar eller liknande, spotta eller slänga skor. Och man ska komma från provinsen.

Avslutningsvis hålls de klassiska hästloppen som avgörs efter 4 rundor. Det finns mycket speciella regler för hästens sele, hur jockeyn är klädda och naturligtvis hur loppet avgörs. Till skillnad från andra lopp så får deltagarna komma från adnra regioner så länge de är över 18 år.

Transport – i bil, med buss eller till fots: Kommer man till Ferrara i bil kan vi rekommendera följande parkeringplatser: vid Piazza Sacrati; Piazza St. Etienne; på Viale Cavour; Parcheggio Centro Storico (ingång från Via Darsena), vid Piazza Travaglio och vid Diamanti (på Via Arianuova). Kommer man till fots är det 20 minuters gång till Piazza Ariostea från Viale Costituzione, Viale Cavour, Via Barriere, Corso Porta Po, Corso Biagio Rossetti och Corso Porta Mare. Slutligen kan vi säga att det går enkelt att ta bussen från centralstationen in till centrum då nästan alla bussar passerar där.