Resor till Carpino

Denna lilla medeltidsstad har ca. 4.500 invånare och är en del av Nationalparken Gargano. Staden uppstod då normannerna lät bygga en borg (idag finns det endast några få ruiner kvar) och även hus i ett försök att fly från malarian som härjade på slätten vid sjön Varano.

Stadens historiska centrum har form som en krubba gjord i sten och husen är som limmade ihop ovan på varandra längs de små gatorna som är förenade av trappor. Stadens läge gör att man från det historiska centrum har en fin utsikt till den vackra skogen, utöver Adriaterkusten, längs med sjön Varano och över kullarna och höjddragen i nationalparken. Staden är omgiven av sunda och produktiva olivträd och har därför fått namnet: Città dell’Olio (Oljestaden) på grund av dess stora olivoljeproduktion. Man kan komma till Carpino med tåg genom att stiga av i den närliggande stationstaden San Severo och därifrån ta lokalbanan kallad Ferrovie Garganiche till Carpino.

Monument av intresse: Kyrkan San Cirillo är från omkring 1300-talet, vilket ses av den entré som idag är sekundär men som tidigare fungerade som den primära ingången till kyrkan. Den är utan tvekan av romersk-apulisk stil och härstammar från 1200-talet.

Kyrkan Sant’Anna byggdes så att arbetarna på markerna kunde få möjlighet för att deltaga i morgonmässorna. Kyrkan omtalades första gången år 1736 och visar idag delar av sin ursprungliga form: den vita och enkla stenfasaden och på bakväggens översta del ses fortfarande ett burspråk med en klocka.

La Piazza; som år 1867 hette Piazza S. Cirillo och som senare blev kallad Piazza del Popolo (Folkets Torg) under fascismen och fram till efterkrigsåren hette den Piazza della Rivoluzione (Revolutionstorget). Idag fungerar torget som en central samlingspunkt i staden där man möts för att tala om allt mellan himmel och jord, nyheter med mera. Det är stadens största torg och den är karakteriserad genom sin speciella form som gör den scenografisk i sitt uttryck.

Castello di Carpino heter borgen som är orsaken till att staden Carpino uppstod. Den är idag inredd och ombyggd till bostäder men framstår fortfarande som en solid och enorm konstruktion. Tornet består av en pyramidisk kvadratisk bas som blir cylindrisk ovanför. Borgens två sidor avslöjar att de har vardera sin historia: Normannerna påbörjade som sagt borgen med dess torn medan resten av borgens yttre delar kom till efter hand.

Enogastronomiska specialiteter:
I Carpino bör man se efter följande produkter då de är typiska för staden och regionen och därför är värda att köpa med sig hem.
- DOC-vino - Aleatico di Puglia Doc.
- IGT- vino - Daunia Igt, Puglia Igt.
- DOP- Formaggi - Caciocavallo Podolico och Garganico Dop, Canestrato Pugliese Dop (Canestrato Foggiano eller Pecorino Dauno).
DOP- Olio extravergine di oliva – Extra jungfruolivolja Dauno Dop.

Det Carpinesiska köket är mycket enkelt, smakfullt och färgrikt och avspeglar medelhavskökets orginalitet och rikedom. Det finns flera lokala rätter och alla härstammar från lantbrukssamhällets fattiga och naturliga kök även känt som la cucina povera. På grund av stadens läge finner man på menyerna i staden ett orginellt virrvarr av alla årstidernas grönsaker, havets frukter, fisk från sjön och vilt från skogen.

Festligheter: Carpino är framför allt känd för sin årliga Folkfestival som arrangeras i augusti. Under festivalen kommer den mycket starka folkliga kulturen och traditionen som knyter sig till områdets invånare att uttrycka sig i musiken och stämningen i staden.
Av andra festligheter kan vi nämna de religiösa festerna som arrangeras runt den 18 maj till ära för San Cirillo, den 16 augusti till ära för San Rocco och i oktober till ära för Madonnan. Förutom de religiösa höjdpunkterna firar staden också några mer folkliga höjdpunker som den folkliga (och dels religiösa) festen för olivoljan och bönorna i augusti, och åter igen i december för den nya olivhösten.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Carpino